neljapäev, veebruar 23, 2006

neljapäev... leitsak roheluses

Nonii... t2na oli siis k2rarikas leitsak roheluses... eile 6htul aga ei toimunud midagi eriti... v2simus on peal ikkagi, sest und on v2he ja rabelemist m66dukalt. Pesu sai kyll pessu pandud... muide sellega seoses paar tarkusetera algajale troopikaturistile:
" Lyhikesevarrukaline triiks2rk on parem kui liibuv T-s2rk higistamise p2rast.
" K2ter2tte olgu parem kaks, aga v2ikesed
" magamiskotti pole vaja sellises kliimas, mingi lina on kyll.
" moskiitoravimid... sellest hiljem.
" tuleb v2lja uurida, milline v22ring kehtib - siin dong paralleelselt ami dollariga
(seda listi t2iendan mingi aeg ning ehk panen mujale ylesse)

Pea on kyll t2iesti sooda, aga t2nasest siis:

Igatahes, t2na oli 2ratus j2lle kell 6 hommikul, bussiga kesklinna ja peale hommikus88ki j2rgmise bussi peale, mis s6itis Kambod~za poole, mingisse vietkongi s6jav2epiirkonda, kus asuvad need kuulsad tunnelisysteemid. "S6jav2osa" kui selline on meeletult suur, v6i oli kontrollpunkt lihtsalt v2ga kaugel. Selleks et umbes keskele j6uda oli vaja bussiga veel 20 minutit s6ita ning tundus, et s6jav2elased elavadki seal piirkonnas, koos perede ja oma aiamaade ja muuga. Samuti on nende ylalpidada kaut~suki istandus - st kaut~sukisalud, kust siis loodusliku kummitooret kogutakse.


/ palju jaapani tüdrukuid võsas :) /

Esimese asjana n2gime nn. 6ppefilmi - kli~seepropakanda, v6iks 8elda. Film oli mustvalgete originaalkaadritega vietnami s6jast ning t2ustaks r22kis ingliskeelne vietnamlannah22l, kuidas tunneleid ehitati, kuidas ameerikaanid olid pahad ja kuidas neile ikka ilusti t2nu rahvuslikule uhkusele, pingutustele ja kommunismile 2ssi kikiti (2ssi kikkima - jalaga r2medalt perse l88ma). Peale seda, tehti jalutusk2ik selles toopilises v6sastikus, kus asusid mingid sissek2igud tunnelitesse ja tugisysteemid, mis turistidele lubatud ja hea vaadata on. Sain isegi yhest ... eurooplasele sobimatust avaausest sisse ronitud... st ennast kukutatud. Et n2idata, et ei ole midagi... olen k6hna poiss kyll. (6llek6hu imesin lihtsalt muidu oma tyhjalt seisvasse kolusse sisse).


/sealt saabki maa alla/

Tugisysteemidest oli ehk lahedaim see lahendus kuidas nad suitsu hajutasid ja peitsid, kui n2iteks s88ki tehti. (seal oli korstnas kambrite systeem - kolm kambrit yksteise j2rel ning siis mingi koht kus suitsu vaid immitses v2lja.)

Vot nii... ahah, seej2rel j2udsime lasketiiru, kus siis kulutasin 10 dollarit selle peale, et v6tta k2te ja kymme partsu AK47 ja M16 nimelistest automaatrelvadest kytta mingisuguste h2guste sihtm2rkide poole - ma olen ju lyhin2gelik. See oli iseenesest lahe, sest AK47 on ju pmst kala~snikovi automaat ning M16 on automaatrelv, mis amerikaanide s6jafilmides p6hiliselt figureerib - selline eestvaates kolmnurkse mantliga ymber toru. P2ris toredad aparaadid... k2ra on ikka p2ris suur, mis nad teevad. Tagasil88k oli aga oodatust n6rgem... muldvall tolmas ilusti sihtm2rkide taga.


/ M16 täisautomaatne käsirelv, küsige hästivarustatud apteekidest /

Peale seda suundusime siis tunnelitesse... See oli omaette kena kogemus - sest tunnelid k6ige k6rgemad on 120 cm k6rged, madalamad 80 (enamus siis) ja k6ige madalamad kohati 40. Need on kolme tasandi peal ning asuvad kuni 10 meetri sygavusel maa-all. Minu ees l2ks yks ameeriklanna... kes oli klaustrofoobik, Sven ytles kah, et tal v6ttis mingi hetk junni veidi jahedaks :) sest kitsas ja v2ike oli seal kyll. 6nneks sai enne suuremat paanikaatakki selle tibi (vanust 35) seljalepatsutamise ja Witoldi k2est rabatud taskulambiga maha rahustatud... kena roosa tschick oli :)


/ urus, barbie tagumik näos :P /


/ urus, sven ja witold /

Pealegi olime me n2ruselt v2he seal all - 40 meetrit oli distants mida ronida... kyll suht sygaval - kahe tasandi jagu liikusime alla... aga rohkem oleks tahtnud. Samas... oli kogemus ylivinge, ja ehk kauem polekski siiski tahtnud. Uskumatu m6elda, et kui amerikaanid seda piirkonda r2meda pommirahe all hoidsid siis, nad seal ehk isegi alumistes tasemetes vastu pidasid n2dalaid... ylemised tasemed olid sisse varisenud.


/ urust /

Peale seda oli ikkagi jalg mul all suht v2rinal, sest pingutus oli parajalt suur - tunnelites oli palav, roomata ma ei viitsinud, seega pidin kykisk6ndima pead ette surudes... Ei, m6nus. P2rast v6tsime purgi jahedat kohalikku 6lut ja m6nus. See ameerikat2di tegi meile v2lja, kuna me olime ta elup22stjad... Dominic ytles, et... haa, nyyd oleme graafikus juba: "Weiber, Saufen, Leben retten" - st viimased kaks on tehtud, ehk vaatab kuidas esimese asjaga j22b :P Samas... naised pole siin eriti minu maitse j2rgi.

Saigoni j6udsime tagasi nii 1.5 tunniga, seej2rel s6ime, l66gastusime ja liikusime turule, kus kulus pea kaks tundi. Ostsin kodustele kah yhtteist kaasa - k2sit88 on siin uskumatu kvaliteedi ja hinnasuhtega.

Praegu j6udsin kodupoole, kell nii 18 paiku, nyyd kerge dush ja ehk vaatab selle Saigoni 88elugi 2ra, kui j6udu ja viitsimist on. Samas peab koti pakkima, kuna homme hakkame Da Nang'i ja selle randade poole liikuma. Ning paar k2iku on vaja kah enne 2ra teha.

0 kommentaarid:

Postita kommentaar

<< Home