pühapäev, veebruar 19, 2006

Saigon - siilike, mu siilike, oled mulle lihane

Olen Saigonis ja nyyd seda juba kyll alles teist p2eva, aga kogemusi ja asju ja kohati isegi 'tahan koju' tunnet on nii n2dala jagu juba :P Praegu sattusin t2naval asuvasse internetipunkti, kus siis reserveerisin endale tunniks arvuti.

Mis siis reisist on saanud - algas suht igavalt ja turvaliselt... viimane 88 eestis oli mu tervisele ja enesetundele 22rmiselt kosutav, nii et lennukile astusin juba v2ga hea tuju ja enesetundega.

Saksamaal 88bisime Sveniga koos siis pankurist Witoldi juures, Bad Homburgis - Christofi vend (peale nende kahe tyybi on veel kaasas ka Uli ja Dominik, kokku kuus meid siis). Frankfurdist l2ks lend nii poole 11 ajal hommikul ning kokku lendasime Taipeisse (Taiwani pealinn) 12 tundi. Lend oli suhteliselt igav, vaatasin mingisugused kolm erinevat filmi 2ra, s6in paar korda, ajasin Sveniga ja Witoldiga m8la ning jah... magada ei saanud. Kuna me lendasime idasuunal, p2ikesele vastu, siis tegelikult kaotasime lennuga 9 tundi... st kella j'rgi vaadates kestis lend 21 tundi, kuna l2bisime idasuunal 9 ajav88ndit. Selleks hetkeks oli seljataga 2 + 11 tuhat lennukilomeetrit, millele lisandus veel 2.5 kui lendasime Taipeist Saigoni. Nii, et noh... mingi 24 tunniga sai 15 500 km l2bitud - minu isiklik rekord... s2hh teile smigunne ja veerpalusid.

(mingid lennukisõiduriimid on blogiriimuri ajaveebis veebruari arhiivis)

Passi ja pagasikontroll sujusid h2sti, loodan, et tagasiteel oleme sama edukad. Vahetasime raha... mingi 100 USD eest saab 1.6 miljonid Dongi... k6lab h2sti, eks... miljon2r elus esimest korda... ja tongi saab kohe k6vasti :P


/ see pilt on küll Danangist, kuid raha on paari miljoni jagu käes /

Rahvast oli lennujaama ees samuti k6vasti... ei tea mida nad ootasid. Sven ytles peale esimest 5 min. et siin ta elada ei tahaks... varjus oli +32 ja p2ike on suht ekvatoriaalselt t2pselt peakohal.

Lennujaamast v2ljudes liimis mingi tyyp kohe kylge ja otsis meile takso... pealetykkiv tegelane, kellega suutsime kokku leppida sihtkohta j6udmise 20 dollariga. Saime muidugi poolega petta :) nagu hiljem selgus. Ei v2ga lahe - esimese 5 min. sai ka selle liikluskogemusliku kultuurishoki k2tte - mingid m2rgid, teet2hised... v6i mis iganes euroopalikku oleks liikluses justkui devalveerunud... v6i kohale veel mitte j6udnud. Liikumise reegliks on vist, et anna signaali nii palju kui saad, et end m2rgatavaks teha, yrita suurematele mitte ette j22da ning v2iksemaid mitte alla ajada. Liiklejateks on k6ik - jalak2ijast, ratta, mopeedi (p6hiline mass - t6esti meeletult palju), auto ja autobussini v2lja. Ei ... v2ga lahe
sentimeetrite ja n2rvide m2ng... ma vist s6kkusin k6rvalistujana pidevalt imaginaarset piduripedaali.


/ ja jõgi pääseb valla... /

Mingi hetk j6udsimegi 6nnelikult Chin'i (mu endine t88kaaslane ja t2nases pulmas pruut) vanemate koju. Tutvusime tema perekonnaga ja peigmehe Stefaniga (sakslane) ning sellele j2rgnes l6unas88k ja siesta. Seda paari tundi und oli meile h2dasti vaja - mina polnud selleks hetkeks veel magada saanud. Meil on muide omaette maja - yyritud kaheks n2dalaks. p2ris kena... aias on t2iesti perfektses korras ameeriklaste vana jeep... vinge v2rk.


/ seller riigis on fookus punalipul /

Muide... kogu saigon on nagu kyla (kyll mitte p2ris kesklinnas), igal pool on suht kitsad ja r2pased t2navad, kuumus ja suvi, v2ikesed majad, k6nniteed puuduvad, v2ikesed poed, meeletu myra tuututamisest ja inimeste h22ltest... t2ielik virrvarr... aga Villemi tuli mingi hetk meelde... kyll hija 6htul kui k6ndisin paar sammu yksi tyhjadel t2navatel.

Magamiskoti kaasav6tmine oli liiast... magame linadega. Linnas pole 6nneks moskiitosid. Hea.

Niih, kell on siin kohe 23 teil peaks kell 17 paiku olema, et kas j6uangi kirja l6puni kirjutada...

Eile sai ka linnas k2idud, et ostagi moskiitov6rgud, kuna teisip2eval v6tame kolmep2evase tuurina Mekongi Delta l6unapool ette ja mingid vietkongide militaarsed k2igustikud/systeemid. Samuti said reedeks, vabariigi aastap2evaks rongipiletid ostetud, et s6ita Hue nimelisse linna (keskvietnam), kus viibime enne Hanoisse liikumist samuti 3 p2eva.


/ liikudes ristivoolu (Sven) /

Yks pilt j2i linnast praegu meelde kyll... mitte see, et m88da s6iduteed sai k2idud ja teeyletamisel lihtsalt mindud ja ise ning mopeedidega slaalomit... napikat ja 'kes saab enne't m2ngitud ning samuti mitte ka see et Tallinna liiklustihedus on siinsega v6rreldes titek8ha.. meelde j2i hetk, kui keerasime peat2navast k6rvale, et leida rongijaama... Liikusime m88da t2navat, mil laiuseks nii meeter, poolteist, majade ehitusliku plaanimatuse t6ttu k6verusi nagu hiiumaa kruusateedel... ning avatud eeskojad... yks tydruk pesi t2naval pead... kykitades... see oli elu, otse t2naval... k6ndija silma ning taldade all... meeletu... eriliset teistsugune.

V6in julgelt 8elda, et euroopas on igal pool k6ik yhesugune... kultuurishoki saab aga itta j6udes...


/ õhtul, tänavalt aknasse /

Mis siis t2na toimus... Eile toimus see et peale linnask2iku, harjutasime yht akapella laulu uli, sveni ja dominikiga, mida esitasime t2na pulmas... samuti selleks et magama j22da, venitasime Uliga pudeli veini sisse (kesk88 paiku oli minu bioloogiline kell alles 19... nagu teil eestis) ja palju head kesk8ist m6ttel6nga, r22kides luulest, naistest... naistest... naistest... jah... naistest :) ning minnes kell pool kolm magama.

Kell 11. algas pulmatseremoonia. Toas oli 33.8 kraadi sooja ja v2ljas varjus 36 - pea k2is ringi. T2na n6ustusin ka Sveniga, et siin kogu aeg elada ei tahaks... eriti suvel, vihmaperioodil kui temperatuuri on 40 kraadi ringis konstantselt, vihma sajab meeletult nii, et 6huniiskus on pidevalt 98-100% vahel.


/ enne rongkäiku asumist /

Tseremooniast - Ma olin yks tseremoonial osalejatest, kandes symboolseid kinke. Detailidesse ei hakka laskuma, aga mida mainima peab on see, et kogu pulmav2rk on meeletult kaamera-orienteeritud. Ideepoolest k2is kogu v2rk nii, et liigutus, stop - pilt ja edasi... stopp pilt... samal ajal filmis ka kaamera... T2iesti erinev sellest, mis eestis n2htud. Aga lahe oli... tohutult palju symboolikat ja rituaale. Pruut oli helepunases, peig ilusas sinises... peiu isa samuti sinises. (Too tyyp on segane - tuli Indiasse lennukiga ja Vietnamisse busside ja h22lega l2bi Kambod`za)


/ pruut ja peigmees /


/ ning muidugi mina ja pruut :P /

Peale tseremooniat oli perekeskel s88mine. Esimese roana pakuti smooritud siili... jah, sven leidis isegi okka ilusti yhe tyki kyljest... siil... J2rgmiseks saime riisi ja hirveliha - liha praeti otse laua keskel oleval v2ikesel rakletipannile sarnasel aparaadil... elav tuli oli all.


/ selline näebki välja bamby... /

Peale tseremooniat ja s88ki oli siesta. Magasime paar tundi.. ja siis oli pidu restoranis... kus oli mingi elav muusika... oi see muusika hakkab mingi hetk n2rve s88ma :) ninadiskolaul ja ninakaraoke ja ninaestraad. Peol oli paar k6net, tseremoniaalne shampuseavamine... pruudil oli selleks hetkeks euroopalik valge kleit selga aetud ja vatavalt ka uus meik. Mingi hetk vahetas pruut j2lle kleiti, seekord roosa vastu, mis oli siis pulmatantsu tarvis - tantsuks oli merenge... huvitav valik, mitte et see muidugi neile istunud poleks :) Ma isiklikult ootasin kyll valssi... aga yks on kindel, siin ei tohi midagi oodata... v6i kui, siis ainult ootamatusi.


/ õhtune pidu /

Esitasime ka oma barbershop'i aplausi saatel (see oli see a'kapella laul, m88da l2ks palju). S88k oli mingi 6 k2iguline. Pidu algas kell 16... aga enamus rahvast j6udis kohale kell 19:00 me ise nii enne kella 17. Siis s88di joodi ruttu ja palju ning kella 21ks oli pidu l2bi... suht uskumatu...

Krevette keedeti otse laua keskel... mingit suppi samuti, kus olid ka konnad sees ja maod vist ning pardilooted(?)... 6nneks oli mul k6ht nii t2is juba, et konnas88misest oli 22rmiselt lihtne keelduda. Hiljem ostsime samast restost veidi riisiviina kaasa ja isep6letatud riisipuskarit... mida ma nyyd oludesunnil l2hengi jooma. Homme on Saigoni vaatamisv22rsused sihikule seatud.

Vot nii...

Mingid paar m6ttepilti t2navatelt:

Kontrastid - geto palmilehtedest onnide ja 5 korruseliste kivist lossidega, nagu Tartus Lollidemaal (need lossid ma m6tlen... sellist getot ei ole kusagil n2inud, papp, plekk ja palmilehed). Iseenesest meenutas see kontrastidem2ng Peterburis n2htut.

inimesed elavad pead jalad koos... suht suure mustuse sees... elutoas kolm motorollerit ja 8 inimest ristir2sti magamas... p6randal istutakse ja syyakse... meie elukoht on 6nneks suht valgeinimse oma :)


/ elu rohujuuretasandil /

Elektriliinid... on maapinnakohal postide vahel... ilma isoleerimata, pandud kuidas juhtub.. kohati on kaableid lihtsalt... imelikult puntras ja kohati suunduvad postikyjest t2navate ja majadevahele yldse ilma postideta, rippudes lihtsalt... eriti naljakas oli vaadata sellist T t2he kujulist yhendust, kus ei olnud posti l2heduses n2hagi... lihtsalt juhtmed hargnesid... Elektrikutele ja linnaplaneerijatele on siin meeletult t88d.


/ elektriku õudusunenägu /

t2na s6in ma: hirveliha, siililiha, kaheksajalgu, suuri krevette, mingit imelikku looma, mingit imelikku mereasja, mingit... ma ei tea mida... ja k6hus justkui liigutaks alles... ei v2ga lahe.

mis veel... lauakombeid on neil siin v2ga n2puotsaga... kogu kondikraam ja muu jama, mis syya ei k6lba k2ib p6randale... lauale... t2navale... ehk isegi padja alla... mis seal ikka, elu on selline, kuid siin tuleb ehk mulle ka nyyd arusaamine, miks mind 5. eluaastast kahvli ja noaga s88ma on sunnitud ning mida mu vanaema eurooplaseks olemise all silmas pidas... oleme rikutud inimesed... kontidel on ju suva, kus nad on :P

0 kommentaarid:

Postita kommentaar

<< Home